Chokladmoussetårta


Bakade en tårta som blev sådär lite för god. Ni vet sådär god så man åt lite för mycket... Det är tur att det bara var jag och sambon hemma... eller ja, tur och tur, nu är våra magsäckar så utvidgade att vi knappt orkar prata med varandra. Men SÅ JÄVLA VÄRT DET.
 


Här kommer receptet som jag har hittat på en hemsida - men jag har tyvärr glömt bort exakt var. Har gjort lite modifieringar så tills dess att någon ger sig till känna som upphovsmakare kommer jag ta åt mig all ära, ehehe =)
  • 5 ägg -separera äggula och äggvita
  • 2/3 dl honung eller agave
  • 1 krm salt
  • 3 bananer – helt mogna eller övermogna
  • 1 och 1/2 msk citron
  • 1 dl kakao
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175°C. Smörj en spring-form med kokosolja eller olivolja och bröa med med glutenfritt ströbröd eller kokosflingor eller vad du känner för.
Placera äggvitorna i en stor bunke tillsamans med hälften av honungen eller agaven och vispa tills de är styva men inte “torra”. Om du vänder bunken upp och ner ska vitorna vara tillräckligt styva för att inte rinna ur.
 
Placera äggulorna i en separat bunke med resten av honungen eller agaven och vispa hårt med elvisp (det går bra med samma visp som till vitorna utan att tvätta den) i 2-3 minuter eller till en tjock och krämig konsistens.
 
Mosa bananerna med citronsaften.
Tillsätt mosad banan och salt till ägguleblandningen och blanda väl.
 
Blanda kokosmjöl med kakao och bakpulver och sikta eller tillsätt försiktigt till ägguleblandningen och rör ut.Tillsätt halva mängden äggvitorna till ägguleblandningen och rör försiktigt. Tillsätt sedan lite äggvite-fluff  i tagen och “vik” väldigt försiktigt in det i smeten så att så mycket luft finns kvar som möjligt i smeten.
 
Häll smeten i springformen. Grädda i ugnen i ca 40 minuter tills att kakan har lyft i mitten och ser ut att släppa lite från kanterna. Ta ut kakan och låt svalna helt.

Chokladmousse

  • 150 g mörk choklad (minst 70 %)
  • 2 ägg – separera äggula och äggvita
  • 3 dl extra creamy kokosmjölk
  • 2 msk honung eller agave (kan ha i lite mer om du vill ha det sötare men då blir det nästan lite sliskigt)
  • 1 nypa salt (jag struntade i det för det kändes onödigt)
Smält chokladen över vattenbad och häll över från den varma skålen till  en rumstempererad skål. Rör hastigt ner äggulorna en i i taget i chokladen - rör väl mellan varje. Tillsätt hälften av agaven eller honungen och saltet och blanda ner kokosmjölken och ställ åt sidan.
 
Vispa äggvitorna hårt tillsammans lite agave eller honung under flera minuter tills att det blir fluffigt och det går att vända på bunken utan att äggvitorna rinner ur.
Vänd ner hälften av äggviteskummet i chokladsmeten och blanda väl. Vänd sedan försiktigt i resten av äggvitorna och försök att behålla så mycket luft som möjligt.

Montering
När bananbottnen är helt svalnad, öppna springformen och kläm fast en remsa bakplåtspapper längs med kanten, runt om hela kakan. Sätt tillbaka kanten. Klicka i chokladmoussen innanför bakplåtspapperskanten och jämna till ytan över hela tårtan. Ställ i kylen i några timmar - helst över natten. När det är dags att servera så kan du sprinkla över lite kokosflingor eller pudra på kakaopulver.



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

spaceinvasion

Instagram

RSS 2.0